Moja lista zakupów to
- nori czyli wodorosty
- ocet ryżowy
- wasabi
- sos sojowy
- ryż - ja osobiście preferuję ryż jaśminowy ale można też skorzystać z innych rodzajów ryżu
- łosoś wędzony
- rzodkiewka
- ogórek zielony
- awokado
- serek śmietankowy - może być philadelphia
- bambusowa mata do zawijania - jeśli robimy sushi pierwszy raz będzie nam potrzebna
- pałeczki - nie są niezbędne ale sushi jedzone pałeczkami smakuje o wiele lepiej
Gotujemy ryż. Do ugotowanego ryżu dodajemy ocet ryżowy (na 250g ryżu dodajemy około 3-4 łyżek octu) i zostawiamy do wystygnięcie. Ogórka, łososia, awokado i rzodkiewkę kroimy w cienkie podłużne paski. Na wodorostach rozprowadzamy ryż (jeśli będziemy moczyć ręce w wodzie łatwiej będzie nakładać ryż), mniej więcej w 1/4 wodorosta robimy palcem wgłębienie na nasze składniki. Smarujemy wgłębienie serkiem philadelphia, wasabi i dodajemy pokrojone składniki. Całość zwijamy za pomocą maty. Matę zawijamy od dołu w kierunku do środka tak aby zakleić całą zawartość. Tak zawiniętą rolkę kroimy na kilka części. Sushi w czasie jedzenia możemy moczyć w sosie sojowym.
Przepis jak widzicie jest bardzo łatwi i nawet początkująca osoba powinna sobie z nim poradzić. Oczywiście możecie eksperymentować ze składnikami, ja podałam wam przepis na sushi, który mi najbardziej odpowiada. Dajcie znać co myślicie o sushi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)