Dzisiaj post związany z konkretnym produktem. Znacie ksylitol? Pod tą tajemniczą nazwą kryje się cukier brzozowy. Postanowiłam napisać o tym produkcie ponieważ ma on mnóstwo zalet i warto się mu bliżej przyjrzeć. Świetnie nada się u osób na diecie, jak pisałam na początku przechodząc na dietę warto zmienić produkty w naszej kuchni. Nie musimy całkowicie rezygnować z cukru, którego lubimy dodawać do kawy czy herbaty. Możemy zdecydować się na jego zdrowszą wersję czyli cukier brzozowy.
Co sprawia, że Ksylitol jest taki wyjątkowy?
- Ksylitol jest pochodzenia naturalnego, pozyskuje się go z brzozy.
- W ciągu dnia nasz organizm wytwarza około 15 g ksylitolu w procesie trawienia.
- Zawartość kalorii w ksylitolu jest o 40% mniejsza niż w zwykłym cukrze, zawiera on też 75% mniej węglowodanów.
- Warto także zwrócić uwagę na jego inne właściwości zdrowotne, zawiera pięciowęglany dzięki czemu ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga przy walce z zakażeniem jamy ustnej i nie przyczynia się do powstawania próchnicy.
- Ksylitol indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8. Jest to parokrotnie niższa wartość niż w zwykłym cukrze. Dlatego ksylitol jest bezpieczny dla naszego zdrowia i może być spokojnie spożywany przez diabetyków.
Czytając o ksylitolu znalazłam jeszcze więcej informacji na temat jego zdrowotnych właściwości ale postanowiłam przedstawić te najważniejsze. Byłam w szoku jak łatwo można zamienić zwykły niezdrowy cukier na produkt smakujący tak samo, a posiadający dodatkowo właściwości zdrowotne.
Tutaj kupowałam Ksylitol
Super post!
OdpowiedzUsuńTa tajemnica nazwa 'ksylitol' dla wielu przestała być tak tajemnicza ;)