Dzisiaj postawiłam na przepis wegetariański. Uwielbiam soczewicę i często stosuje ją w mojej kuchni, tym razem postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia pulpetów. Jak zwykle przepis będzie prosty, szybki i przyjemny, a danie wyjdzie przepyszne.
Potrzebujemy:
- szklankę soczewicy czerwonej
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2-3 łyżeczki płatków owsianych
- olej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta słodkiej papryki
- ząbek czosnku
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy. Ugotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy płatki owsiane, sól, pieprz, bazylie, oregano, paprykę i czosnek. Wszystko dokładnie miksujemy. Powstałą masę formujemy w kulki. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony, około 10 minut. Tak przygotowane pulpety można podawać na wiele sposobów, z ziemniaczkami, surówką czy też sałatką. Ja podałam razem z ziemniakami, marchewką i groszkiem :)
Mniam, mniam:) Znam podobny przepis i są przepyszne!
OdpowiedzUsuń