Znana
głównie ze swoich właściwości odchudzających, zielona kawa
stała się w ostatnim czasie niezwykle popularnych składnikiem
stosowanym również w równego rodzaju wypiekach. Oprócz
wspomagania procesu odchudzania, powszechnie uważa się, że
składnik ten neutralizuje niebezpieczne dla naszego organizmu metale
ciężkie i wolne rodniki, a także posiada właściwości
antynowotworowe. Dziś chciałam przedstawić wam przepis na
bananowo-kokosową tartę z kruszonką z zielonej kawy.
Składniki:
¾
szklani migdałów
2
szklani orzechów pekan
3
łyżki syropu z agawy
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1½
łyżki zmielonych zielonych ziaren kakaowca (kawazielona mielona)
⅓ szklanki
masła kokosowego
¼
szklanki cukru kokosowego
2
łyżki sproszkowanych owoców Lucumy
1
łyżka zmielonych nasion Chia
2
łyżki soku z świeżej cytryny
⅓ szklanki
wiórków kokosowych
sól
morska
Przygotowanie:
Na początku używając
blendera zmiel na proszek pistacje. Dodaj orzechy Pekan, syrop z
agawy, ekstrakt z wanilii, zieloną kawę oraz szczyptę soli
morskiej. Całość miksuj do otrzymania zbitej masy, która jednak
posiada widoczne małe kawałki pojedynczych składników.
Umieść
otrzymane ciasto do formy na tartę (najlepiej o średnicy 24 cm oraz
posiadającej wyciągane dno). Rozprowadź ciasto równomiernie w
formie, pamiętając również o brzegach. Umieść formę do lodówki
na ok. dwie godziny.
Teraz
czas na zblendowanie kolejnych składników: umieść razem banany,
masło kokosowe, cukier kokosowy, owoce Lucumy, nasiona Chia, sok z
cytryny oraz szczyptę soli morskiej. Miksuj do otrzymania jednolitej
konsystencji. Wylej całość na spód tarty i rozprowadź
równomiernie. Na wierzch wysyp trochę wirków kokosowych i lekko
przyciśnij je dłonią, aby lepiej trzymały się masy. Włóż
całość do lodówki na kolejne dwie godziny. Następnie wyciągnij
gotową tartę z formy, rozdziel nożem na równe trójkąty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)