wtorek, 29 września 2015

Przepis na tartę z zieloną kawą - bez pieczenia!

Znana głównie ze swoich właściwości odchudzających, zielona kawa stała się w ostatnim czasie niezwykle popularnych składnikiem stosowanym również w równego rodzaju wypiekach. Oprócz wspomagania procesu odchudzania, powszechnie uważa się, że składnik ten neutralizuje niebezpieczne dla naszego organizmu metale ciężkie i wolne rodniki, a także posiada właściwości antynowotworowe. Dziś chciałam przedstawić wam przepis na bananowo-kokosową tartę z kruszonką z zielonej kawy.



Składniki:
¾ szklani migdałów
2 szklani orzechów pekan
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1½ łyżki zmielonych zielonych ziaren kakaowca (kawazielona mielona)
szklanki masła kokosowego
¼ szklanki cukru kokosowego
2 łyżki sproszkowanych owoców Lucumy
1 łyżka zmielonych nasion Chia
2 łyżki soku z świeżej cytryny
szklanki wiórków kokosowych
sól morska

Przygotowanie:

Na początku używając blendera zmiel na proszek pistacje. Dodaj orzechy Pekan, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii, zieloną kawę oraz szczyptę soli morskiej. Całość miksuj do otrzymania zbitej masy, która jednak posiada widoczne małe kawałki pojedynczych składników.

Umieść otrzymane ciasto do formy na tartę (najlepiej o średnicy 24 cm oraz posiadającej wyciągane dno). Rozprowadź ciasto równomiernie w formie, pamiętając również o brzegach. Umieść formę do lodówki na ok. dwie godziny.

Teraz czas na zblendowanie kolejnych składników: umieść razem banany, masło kokosowe, cukier kokosowy, owoce Lucumy, nasiona Chia, sok z cytryny oraz szczyptę soli morskiej. Miksuj do otrzymania jednolitej konsystencji. Wylej całość na spód tarty i rozprowadź równomiernie. Na wierzch wysyp trochę wirków kokosowych i lekko przyciśnij je dłonią, aby lepiej trzymały się masy. Włóż całość do lodówki na kolejne dwie godziny. Następnie wyciągnij gotową tartę z formy, rozdziel nożem na równe trójkąty.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)