środa, 26 sierpnia 2015

Surowe kakao - jak je przyrządzać



Może wydawać się banalnie proste ale często pojawiają się pytania jak przygotować surowe kakao. Ja osobiście je uwielbiam i często popijam, szczególnie wieczorem kiedy wskocz e szlafrok i ciepłe kapcie :))) Lubię też częstować nim znajomych, często się zdarza, że znajomi się pytają, "Jak to kakao zrobiłaś? Bo jest pyszne!" Dlatego też postanowiłam napisać krótkiego posta o tym jak to kakao zrobić, nie jest to nic skomplikowanego ale może komuś się przyda :)



Na jedną porcję potrzebujemy:
  • surowe kakao - 1 łyżka
  • cukier, najlepiej ksylitol - 1 łyżeczka
  • mleko - kubek

Mleko podgrzewamy w rondelku. Kiedy jest już trochę ciepłe odrobinę odlewamy do kubka, resztę mleka zostawiamy na małym gazie. Do odlanego mleka dodajemy łyżkę kakao i łyżeczkę ksylitolu, dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy tak przez chwile, cały czas mieszamy.

Przepis jest łatwy i przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut. Dobrze jednak wiedzieć co zrobić żeby wszystkie składniki odpowiednio się połączyły i pysznie smakowały. Czasem takie kakao posypuję cynamonem. W lecie zostawiam je na chwilę aby trochę ostygło i dodaję gałkę lodów - wtedy jednak rezygnuję z cukru bo dzięki lodom kakao jest wystarczająco słodkie. Mam nadzieję, że przepis się komuś przyda :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)