czwartek, 13 sierpnia 2015

Chłodnik litewski - idealny na upalne dni


Upały wszystkim dają się we znaki, tak więc tym razem przepis na ochłodę. W taką pogodę warto jeść jogurty i kefiry, które ochładzają nasz organizm, dlatego idealny rozwiązaniem jest chłodnik litewski bazujący na jogurcie. Zapraszam do wspólnego gotowania tego lekkiego, a zarazem sycącego dania.



Potrzebujemy:
  • jogurt naturalny - 900 gram 
  • botwinka - pęczek
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka - pęczek
  • szczypiorek
  • koperek
  • szynka - kilka plastrów
  • jajka na twardo - 2 sztuki
  • szczyptę soli i pieprzu
  • sok z cytryny - kilka kropel

Obieramy buraczki z botwinki, kroimy je drobno razem z łodygami i listkami. Wszystko zalewamy wodą, gotujemy około 15 minut, aż zmięknie, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy sok z cytryny. Kroimy drobno koperek, szczypiorek, rzodkiewkę oraz ogórka. W misce łączymy pokrojone warzywa i botwinkę, dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki aby nasz chłodnik był zimny, dodajemy szynkę i jajka. No i mamy gotowe pyszne i syte danie na upalne dni :) Ja chłodnik litewski uwielbiam i teraz korzystam z tego przepisu dość często. Jeśli macie ochotę jogurt naturalny można zastąpić także kefirem lub jogurtem greckim, również będzie smakowało bardzo dobrze:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)