Upały wszystkim dają się we znaki, tak więc tym razem przepis na ochłodę. W taką pogodę warto jeść jogurty i kefiry, które ochładzają nasz organizm, dlatego idealny rozwiązaniem jest chłodnik litewski bazujący na jogurcie. Zapraszam do wspólnego gotowania tego lekkiego, a zarazem sycącego dania.
Potrzebujemy:
- jogurt naturalny - 900 gram
- botwinka - pęczek
- ogórek zielony
- rzodkiewka - pęczek
- szczypiorek
- koperek
- szynka - kilka plastrów
- jajka na twardo - 2 sztuki
- szczyptę soli i pieprzu
- sok z cytryny - kilka kropel
Obieramy buraczki z botwinki, kroimy je drobno razem z łodygami i listkami. Wszystko zalewamy wodą, gotujemy około 15 minut, aż zmięknie, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy sok z cytryny. Kroimy drobno koperek, szczypiorek, rzodkiewkę oraz ogórka. W misce łączymy pokrojone warzywa i botwinkę, dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz. Wstawiamy do lodówki aby nasz chłodnik był zimny, dodajemy szynkę i jajka. No i mamy gotowe pyszne i syte danie na upalne dni :) Ja chłodnik litewski uwielbiam i teraz korzystam z tego przepisu dość często. Jeśli macie ochotę jogurt naturalny można zastąpić także kefirem lub jogurtem greckim, również będzie smakowało bardzo dobrze:)
Wygląda apetycznie, a jakie kolorki umm.
OdpowiedzUsuń