Życie osoby z nietolerancją na gluten nie jest
usłane różami, bowiem jedynym skutecznym lekiem na tą przypadłość
jest ścisłe wyizolowanie ze swojej diety produktów zawierających
nawet śladowe ilości tego białka roślinnego.
Osoby przechodzące na dietę bezglutenową często
myślą, że od tej chwili ich pożywienie straci smak i finezję,
bowiem gluten jako pochodna białka zawartego w zbożu wykorzystywany
jest w wielu potrawach jako jeden z kluczowych składników, np. w
mące. To może oznaczać koniec z jedzeniem ciasta, pizzy, placków,
naleśników i wielu innych smacznych potraw.
Nie taki jednak diabeł straszny... bowiem na rynku
dostępne są różne rodzaje mąki bezglutenowej, dzięki
której domowe wypieki na powrót zagoszczą na naszych stołach.
Bezglutenowcy powinni jednak dokładnie sprawdzić opakowanie mąki
bez glutenu, bowiem tylko ta z umieszczonym na niej autoryzowanym
logiem żywności bezglutenowej może być w 100% bezpieczna dla
zdrowia alergików. Domowe ciasta przygotowywane na bazie mąki
bezglutenowej będą się lekko różniły konsystencją, jednak
jest to niewielka cena za możliwość ponownego rozkoszowania się
domowymi wypiekami i potrawami, których istotnym składnikiem jest
mąka.
Najbardziej popularnymi
alternatywami dla tradycyjnej mąki jest mąka bezglutenowa
przygotowywana z różnych roślin:
- Mąka z ciecierzycy – jest to mąka bardzo miałka, która dobrze skleja ciasto. Ten rodzaj mąki bezglutenowej nadaje się idealnie do słodkich wypieków, np. babki czy ciasteczek
- Mąka ryżowa – nadaje się średnio do wypieków ze względu na słabe właściwości wiążące ciasto, dlatego najczęściej wymaga się wymieszania jej innym rodzajem bezglutenowej mąki, np. ziemniaczaną.
- Mąka gryczana – dobra mąka do przygotowania ciasta na pierogi, chleb czy naleśniki. Charakteryzuje się ciekawym, nieco podpalanym smakiem, dlatego jest także często mieszana z innym gatunkiem maki.
- Mąka kukurydziana – miałka mąka o charakterystycznym żółtawym kolorze. Świetnie sprawdzi się jako zagęszczacz do zupy czy sosu, a także jako dodatek do ciast kruchych. Przy wypiekach należy ją wymieszać, np. z mąką ziemniaczaną aby pozbyć się uczucia ziarnistości ciasta.
- Mąka z amarantusa – maka z ziaren amarantusa bardzo dobrze sprawdza się do wypieków, bowiem spulchnia ciasto i nadaje mu po upieczeniu lekko orzechowy posmak.
- Mąka ziemniaczana – doskonała do mieszania z innymi rodzajami mąk bezglutenowych oraz jako zagęszczacz do zup i sosów.
- Mąka z tapioki – mąka świetnie nadaje się do zagęszczania zupy i sosów. Sama tapioka jest często wykorzystywana jako składnik kisieli i budyniów. Nie zabarwia potraw, a podczas gotowania pęcznieje i zmienia kolor z białego na przeźroczysty.
Mąka bezglutenowa
do doskonała alternatywa dla domowych wypieków, w których
wyeliminowanie glutenu stanowi kluczową kwestię zdrowotną, a
dzięki obszernemu wyborowi różnych rodzajów mąk nasze domowe
potrawy mogą na powrót cieszyć smakiem i nienaganną prezencją.
Hej MeCooks przecież to nie jest wpis z przepisem. Jest tutaj mowa o różnych mąkach bezglutenowych. Tak na marginesie to dla wielu osób bardzo przydatne informacje :-)
OdpowiedzUsuńSporo przydatnych informacji. Dzięki za praktyczny wpis.
OdpowiedzUsuń