poniedziałek, 18 maja 2015

Naleśniki ruskie

Naleśniki ruskie to jedne z moich ulubionych, niestety nie jest to najmniej kaloryczne danie ale jest przepyszne i bardzo sycące. Takie naleśniki to dobra alternatywa dla osób, które uwielbiają pierogi ruskie ale nie mają czasu lub ochoty ich kleić. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, robimy farsz jak na pierogi ruskie i zawijamy go w naleśniki.

 


Na ciasto do naleśników potrzebujemy:
  • półtorej szklanki mleka
  • półtorej szklanki wody
  • dwie szklanki mąki
  • dwa jajka
  • szczypta soli
Jajka, solimy i ubijamy. Dodajemy mąkę mleko i wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto nie może mieć zbyt rzadkiej ani zbyt gęstej konsystencji, powinno delikatnie spływać z łyżki. Naleśniki smażymy na maśle, nie powinny być wysmażone zbyt mocno ponieważ będą jeszcze lądowały w piekarniku.

Na farsz do naleśników potrzebujemy:
  • 300 g białego sera
  • dwie duże cebule
  • 500 g ziemniaków
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka oleju
 Ziemniaki gotujemy, cebulę podsmażamy na oleju aż się zeszkli (około 5 minut). Ziemniaki, cebulę, biały ser, sól i pieprz dokładnie mieszamy i ubijamy na gładką masę. Możemy przecisnąć ziemniaki przez praskę lub maszynkę do mięsa, będzie nam wtedy o wiele łatwiej otrzymać jednolitą konsystencję.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy je, po czy wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Jeżeli nie boimy się dodatkowych kalorii, możemy posypać naleśniki potartym żółtym serem. Smacznego:) Co sądzicie o takim połączeniu? Ja naleśniki ruskie uwielbiam ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)