poniedziałek, 11 maja 2015

Pulpety z soczewicą


Dzisiaj postawiłam na przepis wegetariański. Uwielbiam soczewicę i często stosuje ją w mojej kuchni, tym razem postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia pulpetów. Jak zwykle przepis będzie prosty, szybki i przyjemny, a danie wyjdzie przepyszne.






Potrzebujemy:
  • szklankę soczewicy czerwonej
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżeczki płatków owsianych
  • olej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta słodkiej papryki
  • ząbek czosnku

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy. Ugotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy płatki owsiane, sól, pieprz, bazylie, oregano, paprykę i czosnek. Wszystko dokładnie miksujemy. Powstałą masę formujemy w kulki. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony, około 10 minut. Tak przygotowane pulpety można podawać na wiele sposobów, z ziemniaczkami, surówką czy też sałatką. Ja podałam razem z ziemniakami, marchewką i groszkiem :)

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam:) Znam podobny przepis i są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)