poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ostropest plamisty mielony - na regenerację wątroby





Tym razem o ciekawym produkcie, a dokładniej roślinie pochodzącej z rodziny astrowatych czyli ostropeście plamistym. Roślinka ta ma wspaniałe właściwości zdrowotne, szczególnie dla wątroby. Ostropest zawiera sylimaryne, stabilizuje ona oraz chroni błony komórkowe hepatocytów przed działaniem toksycznych związków, a także pobudza regeneracyjne zdolności. Łatwiej mówiąc sylimaryna odtruwa oraz regeneruje zmęczoną wątrobę.



Dla kogo ostropest plamisty mielony? Ostropest spożywać może każdy, roślinka nie powoduje skutków ubocznych, stosowana może być przez długi czas. Ostropest szczególnie polecany jest przy nadużywaniu leków, nadużywaniu alkoholu, chemioterapii, chorobach wątroby, a także przy problemach z wątrobą spowodowanych nieprawidłową dietą. Dzienne zalecane spożycie ostropestu to 1-2 łyżeczki, aby uzyskać rezultaty musimy spożywać go regularnie minimum przez dwa tygodnie.

Jak spożywać tą roślinkę? Możemy po prostu ją zjeść i popić herbatą lub innym napojem. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest jednak dodanie ostropestu do musli, koktajlu, owsianki czy jogurtu. Spokojnie możemy dosypać go do większości spożywanych przez nas potraw. Ja ostatnio robiłam przepyszny koktajl i wylądował w nim właśnie ostropest.

Składniki na koktajl:
  • nasiona szałwii hiszpańskiej - 1 łyżeczka
  • ostropest plamisty mielony - 1 łyżeczka
  • banan
  • kiwi
  • truskawki
  • mały jogurt grecki
Wszystkie składniki razem blendujemy i mamy gotowy pyszny, szybki i pożywny koktajl :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)