Na początku dla weganów istniały dwa rodzaje mleka: ryżowe i sojowe. Dzisiaj
namnożyło się tego więcej i mamy już mleka takie jak: migdałowe,
orzechowe mleka z owsa i jeszcze wiele innych.
Wiele z tych rodzajów mleka można sporządzić samemu. I nie jest to trudne
zadanie. Na przykład stworzenie napoju ryżowego, wymaga po prostu
ugotowania ryżu w wodzie. Należy go jednak gotować przez długi,
długi czas. Nieraz są to dwie godziny, a niekiedy jeszcze dłużej.
Osobiście zalecam
przygotowywanie napojów mlecznych własnymi sposobami. Rozumiem
jednak, że w dzisiejszym świecie, gdzie czas ucieka pomiędzy
palcami, nie każdy jest w stanie poświęcić dwie godziny po to, by
stać nad garnkiem z mlekiem. Często gdy już zyskamy, tak cenne
wolne chwile, wolimy je przeznaczyć na spędzenie czasu z bliskimi
lub przyjaciółmi. Niekiedy też lubimy zająć się sobą i
zrelaksować, a nie myśleć o tym, co trzeba przyrządzić lub
ugotować.
Kiedy jednak
jesteśmy na diecie bezglutenowej, albo jesteśmy uczuleni na
laktozę, chcąc nie chcąc musimy poświęcić więcej czasu na
wymyślanie posiłków. Na szczęście rynek wychodzi nam na przeciw
i oferuje wiele gotowych już produktów, w miarę przystępnych
cenach. Ja chciałam dzisiaj polecić mleko ryżowe Natumi. Taki
napój można zakupić w wielu sklepach internetowych, jak również
w osiedlowych sklepach ekologicznych. Mleko ryżowe Natumi nie
zawiera ani grama laktozy ani glutenu, więc jest całkowicie
bezpieczne dla uczulonych, zarówno na jeden, jak i drugi składnik.
Na pytanie, czy
mleko dla weganów lepiej kupić, czy zrobić samemu w domu, trzeba
sobie tak naprawdę odpowiedzieć samemu. Wszystko zależy od tego
ile czasu jesteś w stanie poświęcić, ponieważ przygotowywanie
mleka samemu, mimo że nie jest trudne może trochę potrwać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)