poniedziałek, 21 grudnia 2015

Mleko dla weganów: kupne czy domowe?



Na początku dla weganów istniały dwa rodzaje mleka: ryżowe i sojowe. Dzisiaj namnożyło się tego więcej i mamy już mleka takie jak: migdałowe, orzechowe mleka z owsa i jeszcze wiele innych. 

Wiele z tych rodzajów mleka można sporządzić samemu. I nie jest to trudne zadanie. Na przykład stworzenie napoju ryżowego, wymaga po prostu ugotowania ryżu w wodzie. Należy go jednak gotować przez długi, długi czas. Nieraz są to dwie godziny, a niekiedy jeszcze dłużej.

Osobiście zalecam przygotowywanie napojów mlecznych własnymi sposobami. Rozumiem jednak, że w dzisiejszym świecie, gdzie czas ucieka pomiędzy palcami, nie każdy jest w stanie poświęcić dwie godziny po to, by stać nad garnkiem z mlekiem. Często gdy już zyskamy, tak cenne wolne chwile, wolimy je przeznaczyć na spędzenie czasu z bliskimi lub przyjaciółmi. Niekiedy też lubimy zająć się sobą i zrelaksować, a nie myśleć o tym, co trzeba przyrządzić lub ugotować.

Kiedy jednak jesteśmy na diecie bezglutenowej, albo jesteśmy uczuleni na laktozę, chcąc nie chcąc musimy poświęcić więcej czasu na wymyślanie posiłków. Na szczęście rynek wychodzi nam na przeciw i oferuje wiele gotowych już produktów, w miarę przystępnych cenach. Ja chciałam dzisiaj polecić mleko ryżowe Natumi. Taki napój można zakupić w wielu sklepach internetowych, jak również w osiedlowych sklepach ekologicznych. Mleko ryżowe Natumi nie zawiera ani grama laktozy ani glutenu, więc jest całkowicie bezpieczne dla uczulonych, zarówno na jeden, jak i drugi składnik.

Na pytanie, czy mleko dla weganów lepiej kupić, czy zrobić samemu w domu, trzeba sobie tak naprawdę odpowiedzieć samemu. Wszystko zależy od tego ile czasu jesteś w stanie poświęcić, ponieważ przygotowywanie mleka samemu, mimo że nie jest trudne może trochę potrwać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)