piątek, 13 maja 2016

ZDROWE I BEZGLUTENOWE PRZEKĄSKI

http://jemzdrowoikolorowo.blogspot.com/2016/05/zdrowe-i-bezglutenowe-przekaski.html

Chipsy Jabłkowe

Niezwykle proste do przygotowania i dużo bardziej smaczne niż te kupowane w sklepach. Przekąska doskonała na wiele okazji: podczas oglądania TV, do podania dla gości, jako zastępcza przekąska dla dzieci, jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Do przygotowania chipsów jabłkowych potrzebne nam będą:

  • jabłka (bo jakże by inaczej :))
  • cynamon
  • sprawny piekarnik

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w możliwie jak najcieńsze krążki, plastry – jednak nie przesadzajcie z tymi plastrami, bowiem zbyt cienkie mogą się zbytnio wysuszyć i połamać.

http://www.balviten.com/produkt,63,153-crispy_apples_chrupiaca_przekaska_o_smaku_cynamonowym_20g.html

Z pokrojonych plastrów wycinamy gniazdo, tak aby każdy krążek miał w środku dziurę.

Na blasze do pieczenia rozkładamy najpierw papier do piekarnika a następnie blisko obok siebie układamy wycięte krążki jabłkowe (pilnujcie, aby krążki na siebie nie nachodziły, bowiem mogą się skleić).

Następnie posypujemy je cynamonem. Nie musimy przesadzać, bowiem niewielka jego ilość i rozsmarowanie na całej powierzchni jabłka wystarczą.

Tak przygotowane krążki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. 

http://www.balviten.com/produkt,11,154-crispy_natural_chrupiace_plasterki_jablka_20g.html
 
Całkowity czas pieczenia to ok. 2 godzin, dlatego po godzinie zalecamy odwrócenie wszystkich krążków na drugą stronę i pozostawienie ich na pozostały czas.

Nasze zdrowe i bezglutenowe przekąski będą gotowe kiedy wszystkie krążki wyschną.


Na zdrowie i smacznego!

1 komentarz:

  1. Moje dzieci uwielbiają jabłka, na pewno rozważę zrobienie takich chipsów :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)