poniedziałek, 6 czerwca 2016

DIETA BEZGLUTENOWA - PODSTAWOWE INFORMACJE

http://jemzdrowoikolorowo.blogspot.com/2016/06/dieta-bezglutenowa-podstawowe-informacje.html


Osoby będące na diecie bezglutenowej czy to z wyboru czy z przymusu muszą bardzo starannie dobierać jadłospis do swoich potrzeb i wymagań, bowiem wyeliminowanie glutenu w 100% ze swojego życia nie jest tak łatwe jak by się mogło wydawać.


Dieta bezglutenowa w swoich podstawowych założeniach nie jest skomplikowana, bowiem jej głównym celem jest wyeliminowanie wspomnianego rodzaju białka z potraw i produktów, które spożywamy na co dzień. Źródłami glutenu są przede wszystkim: pszenica, orkisz, jęczmień, żyto oraz pszenżyto.

Ważnym aspektem przejścia na dietę bezglutenową jest kategoryczne odróżnienie jej od diet nastawionych na odchudzanie czy spalanie tkanki tłuszczowej. Kaloryczność diety bezglutenowej jest bowiem porównywalna z normalnym odżywianiem i z pewnością nie jest najważniejszym składnikiem drogi do smukłej sylwetki. Dieta z której wyeliminowało się gluten jest bowiem przeznaczona dla osób, które nie tolerują tego rodzaju białka, mają na niego alergię lub chorują na celiakię. Warto zapamiętać jednak, że celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym i nie należy mylić jej z alergią pokarmową.

Niemniej jednak w obu przypadkach podstawową metodą leczenia jest wykluczenie z diety glutenu.


Jakie produkty można jeść będąc na diecie bezglutenowej?

Przede wszystkim produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, sojowej, prosa, amarantusa czyli roślin, które naturalnie pozbawione są białka glutenu. Dodatkowo całkowicie bezpieczne są orzechy, ciecierzyca, sezam, kasza jaglana, soczewica, ziarna słonecznika czy siemię lniane.

Należy jednak mieć na uwadze, że mąki wymienione wcześniej sprzedawane w sklepach mogą być zanieczyszczone glutenem, np. poprzez mielenie różnych ziaren w tym samym młynie, dlatego zawsze powinniśmy sprawdzić oznaczenia produktu i wybierać te z oficjalnym znakiem przekreślonego kłosa – symbolu żywności bezglutenowej.


Jadłospis osoby na diecie bezglutenowej

  • jaja,
  • ryby,
  • mięso,
  • owoce,
  • warzywa,
  • produkty mleczne,
  • chleb bezglutenowy,
  • makaron bezglutenowy,
  • ciastka ryżowe,
  • chipsy kukurydziane,
  • popcorn.

Alternatywa dla słodyczy:

  • cukier,
  • dżem,
  • miód,
  • landrynki,
  • ciasta i ciastka upieczone z bezglutenowych produktów,
  • kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej,
  • ciasta i ciastka z bezglutenowym symbolem.


Produkty, na które musimy uważać

Przede wszystkim osoby na ścisłej diecie bezglutenowej wyrabiają sobie nawyk sprawdzania etykiet produktowych, bowiem w wielu produktach gluten może być ukryty. Ze względu wykorzystywanie składników z glutenem do nadawaniu żywności odpowiedniej konsystencji, często można go spotkać w różnych puszkowanych i paczkowanych wędlinach, rybach z puszki, zupkach w proszku, sosach, a także jogurtach, lodach, niektórych napojach czy puszkowanych i mrożonych warzywach i owocach.

Jako postać sodu jęczmiennego, gluten występuje również w płatkach śniadaniowych, w niektórych preparatach do odchudzania, w aromatach do ciast czy cukrze waniliowym. Zwróć także uwagę na glutaminian sodu, skrobię modyfikowaną oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Jeżeli któryś z tych składników jest wyodrębniony na liście, bez adnotacji, że produkt może zawierać gluten, to powinien być on bezpieczny. W przeciwnym wypadku lepiej odłożyć go na półkę.


Spożycie alkoholu w diecie bezglutenowej

Spożywanie czystych alkoholi na diecie bezglutenowej jest całkowicie bezpieczne. Uwagę zwrócić należy jednak na tzw. alkohole kolorowe, w których gluten może występować w postaci barwników i nienaturalnych aromatów czy innych dodatków. Będąc na diecie bezglutenowej należy unikać piwa, w którego składzie wyszczególniony został słód jęczmienny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)