Osoby będące na diecie bezglutenowej czy to z wyboru czy z przymusu muszą bardzo starannie dobierać jadłospis do swoich potrzeb i wymagań, bowiem wyeliminowanie glutenu w 100% ze swojego życia nie jest tak łatwe jak by się mogło wydawać.
Dieta bezglutenowa w
swoich podstawowych założeniach nie jest skomplikowana, bowiem jej
głównym celem jest wyeliminowanie wspomnianego rodzaju białka z
potraw i produktów, które spożywamy na co dzień. Źródłami
glutenu są przede wszystkim: pszenica, orkisz, jęczmień, żyto
oraz pszenżyto.
Ważnym aspektem
przejścia na dietę bezglutenową jest kategoryczne odróżnienie
jej od diet nastawionych na odchudzanie czy spalanie tkanki
tłuszczowej. Kaloryczność diety bezglutenowej jest bowiem
porównywalna z normalnym odżywianiem i z pewnością nie jest
najważniejszym składnikiem drogi do smukłej sylwetki. Dieta z
której wyeliminowało się gluten jest bowiem przeznaczona dla osób,
które nie tolerują tego rodzaju białka, mają na niego alergię
lub chorują na celiakię. Warto zapamiętać jednak, że celiakia to
choroba o podłożu autoimmunologicznym i nie należy mylić jej z
alergią pokarmową.
Niemniej jednak w obu
przypadkach podstawową metodą leczenia jest wykluczenie z diety
glutenu.
Jakie produkty można jeść będąc na diecie bezglutenowej?
Przede wszystkim produkty
z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, sojowej, prosa,
amarantusa czyli roślin, które naturalnie pozbawione są białka
glutenu. Dodatkowo całkowicie bezpieczne są orzechy, ciecierzyca,
sezam, kasza jaglana, soczewica, ziarna słonecznika czy siemię
lniane.
Należy jednak mieć na
uwadze, że mąki wymienione wcześniej sprzedawane w sklepach mogą
być zanieczyszczone glutenem, np. poprzez mielenie różnych ziaren
w tym samym młynie, dlatego zawsze powinniśmy sprawdzić oznaczenia
produktu i wybierać te z oficjalnym znakiem przekreślonego kłosa –
symbolu żywności bezglutenowej.
Jadłospis osoby na diecie bezglutenowej
- jaja,
- ryby,
- mięso,
- owoce,
- warzywa,
- produkty mleczne,
- chleb bezglutenowy,
- makaron bezglutenowy,
- ciastka ryżowe,
- chipsy kukurydziane,
- popcorn.
Alternatywa dla słodyczy:
- cukier,
- dżem,
- miód,
- landrynki,
- ciasta i ciastka upieczone z bezglutenowych produktów,
- kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej,
- ciasta i ciastka z bezglutenowym symbolem.
Produkty, na które musimy uważać
Przede wszystkim osoby na
ścisłej diecie bezglutenowej wyrabiają sobie nawyk sprawdzania
etykiet produktowych, bowiem w wielu produktach gluten może być
ukryty. Ze względu wykorzystywanie składników z glutenem do
nadawaniu żywności odpowiedniej konsystencji, często można go
spotkać w różnych puszkowanych i paczkowanych wędlinach, rybach z
puszki, zupkach w proszku, sosach, a także jogurtach, lodach,
niektórych napojach czy puszkowanych i mrożonych warzywach i
owocach.
Jako postać sodu
jęczmiennego, gluten występuje również w płatkach śniadaniowych,
w niektórych preparatach do odchudzania, w aromatach do ciast czy
cukrze waniliowym. Zwróć także uwagę na glutaminian sodu, skrobię
modyfikowaną oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Jeżeli któryś z
tych składników jest wyodrębniony na liście, bez adnotacji, że
produkt może zawierać gluten, to powinien być on bezpieczny. W
przeciwnym wypadku lepiej odłożyć go na półkę.
Spożycie alkoholu w diecie bezglutenowej
Spożywanie czystych
alkoholi na diecie bezglutenowej jest całkowicie bezpieczne. Uwagę
zwrócić należy jednak na tzw. alkohole kolorowe, w których gluten
może występować w postaci barwników i nienaturalnych aromatów
czy innych dodatków. Będąc na diecie bezglutenowej należy unikać
piwa, w którego składzie wyszczególniony został słód
jęczmienny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)