Chipsy
Jabłkowe
Niezwykle proste
do przygotowania i dużo bardziej smaczne niż te kupowane w
sklepach. Przekąska doskonała na wiele okazji: podczas oglądania
TV, do podania dla gości, jako zastępcza przekąska dla dzieci,
jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Do
przygotowania chipsów jabłkowych potrzebne nam będą:
- jabłka (bo jakże by inaczej :))
- cynamon
- sprawny piekarnik
Sposób
przygotowania:
Jabłka kroimy w
możliwie jak najcieńsze krążki, plastry – jednak nie
przesadzajcie z tymi plastrami, bowiem zbyt cienkie mogą się
zbytnio wysuszyć i połamać.
Z pokrojonych
plastrów wycinamy gniazdo, tak aby każdy krążek miał w środku
dziurę.
Na blasze do
pieczenia rozkładamy najpierw papier do piekarnika a następnie
blisko obok siebie układamy wycięte krążki jabłkowe (pilnujcie,
aby krążki na siebie nie nachodziły, bowiem mogą się skleić).
Następnie
posypujemy je cynamonem. Nie musimy przesadzać, bowiem niewielka
jego ilość i rozsmarowanie na całej powierzchni jabłka wystarczą.
Tak przygotowane
krążki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.
Całkowity czas
pieczenia to ok. 2 godzin, dlatego po godzinie zalecamy odwrócenie
wszystkich krążków na drugą stronę i pozostawienie ich na
pozostały czas.
Nasze zdrowe i
bezglutenowe przekąski będą gotowe kiedy wszystkie krążki
wyschną.
Na zdrowie i
smacznego!
Moje dzieci uwielbiają jabłka, na pewno rozważę zrobienie takich chipsów :-)
OdpowiedzUsuń