Dieta
bezglutenowa jest coraz lepiej znana wśród społeczeństwa jak i
producentów żywności. Potrzeby osób nietolerujących glutenu
spotykają się także z coraz większą aprobatą, bowiem rozumiemy,
że utrzymanie tej specyficznej diety jest jedynym skutecznym
lekarstwem i receptą na normalne życie dla bezglutenowców.
Można
się zastanawiać jak zatem wygląda przeciętny posiłek, zwykłe
śniadanie osoby na diecie bezglutenowej, skoro musi ona
przestrzegać wielu rygorystycznych zasad i wystrzegać się
produktów, w składzie których mogą znajdować się nawet śladowe
ilości glutenu.
Jeszcze
kilka lat wstecz, takie śniadanie czy jakikolwiek posiłek mógł
faktycznie wzbudzać sensację, bowiem w sklepach codziennego użytku
bardzo rzadko można było spotkać żywność ekologiczną czy
produkty nie zawierające glutenu. Osoby chore na Celiakię
musiały albo samodzielnie przygotowywać chleb bezglutenowy
czy ograniczać swoje zakupu do konkretnego sklepu lub piekarni, w
której przygotowywano bądź sprowadzano bezpieczne dla nich
produkty.
Dziś
sytuacja osób na diecie bezglutenowej jest zgoła inna, bowiem super
i hipermarkety posiadają obecnie całe wydzielone działy z
bezglutenową i ekologiczną żywnością, a na rynku cały czas
pojawiają się nowe produkty spożywcze spełniające wszelkie
niezbędne normy bezpieczeństwa.
W
wielu piekarniach obok zwykłego chleba można dziś bez problemu
znaleźć chleb i bułki bezglutenowe, które doskonale nadają
się na zdrowe śniadanie. Tak naprawdę, obecnie śniadanie
bezglutenowe coraz mniej różni się od śniadań osób zdrowych i
nie reagujących alergicznie na białko glutenu. W sklepach dostępną
są dżemy, sery a nawet wędliny bezglutenowe, korzystając z
różnych rodzajów mąki bezglutenowej można bez problemu
przygotować naleśniki bezglutenowe, schrupać skąpane w
mleku płatki corn flakes bez glutenu, przegryźć krakersa
czy biszkopty i de facto rozkoszować się pełnowartościowym
śniadaniem, które będzie nie tylko pożywne ale i zdrowe oraz
bezpieczne dla alergików.
Bogata
oferta produktów nie zawierających glutenu, którą obecnie
znaleźć można w niemal każdym dużym sklepie to niewątpliwie
ukłon w stronę społeczeństwa borykającego się z tą nietypową
chorobą. Jednak nie tylko bezglutenowcy wychodzą korzystnie na tej
zmianie, bowiem zdrowe osoby mogą dzięki temu poszerzać swoje
kulinarne horyzonty i eksperymentować ze smakami potraw, które od
lat doskonale znają i uwielbiają lub poznawać całkiem nowe
przepisy, które na stałe zagoszczą w domowym menu.
Zdecydowanie się zgadzam - boom na bezglutenowe jedzenie zaowocował tym, że osoby chore na celiakie mają duży większy wybór :)
OdpowiedzUsuń