piątek, 24 kwietnia 2015

Tortilla z kurczakiem

Zawsze trzymam w szafce zapas tortilli. Dlaczego? Bo przygotowanie jej zajmuje chwilę i możemy wrzucić do środka to co akurat mamy w lodówce. Tortilla często ratuje mnie kiedy nie mam czasu ani pomysłu na szybki obiad. Czasem robię ją w wersji wegetariańskiej, wrzucam do środka różne warzywa, polewam sosem i zawijam.

Dzisiaj chciałam wam przedstawić przepis na moją ulubioną tortille. Nie zajmuje on wiele czasu, jest pożywny i łatwy w wykonaniu.







Lista zakupów:
  • pierś z kurczaka
  • tortilla 
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • sałata
  • czerwona cebula
  • kukurydza
  • plasterek żółtego sera
  • ser feta
  • jogurt grecki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mielona papryka słodka
  • bazylia
  • olej lub oliwa
  • folia aluminiowa

Tortille najczęściej kupuję w biedronce, opakowanie z 4 sztukami można dostać już za 4 złote.

Jeśli chodzi o pierś z kurczaka dobrze zamarynować ją poprzedniego wieczora aby przeszła smakiem przypraw. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości możemy zamarynować ją tego samego dnia. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, polewamy sporą ilością oleju, pieprzymy, solimy, dodajemy słodką paprykę czerwoną, bazylię i ząbek czosnku. Wstawiamy do lodówki.

Ja pierś z kurczaka robię na grillu elektrycznym, wrzucam na nagrzanego grilla, zamykam i trzymam 5 minut. Pierś jest pyszna i mało kaloryczna gdyż w czasie grillowania wypływa z niej cały tłuszcz. Jeżeli nie macie grilla elektrycznego, pierś można usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej.

Sos czosnkowy
Do jogurtu greckiego wciskamy ząbek czosnku, dodajemy łyżkę majonezu, solimy i pieprzymy. Dobrze żeby sos postał chwilę w lodówce aby smaki się połączyły.


Kroimy ogórka, pomidora, czerwoną cebulę i ser feta. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy tortille około pół minuty z każdej strony. Na tortille nakładamy plasterek sera żółtego, sałatę, kurczaka, trochę kukurydzy, ser feta, kilka plasterków ogórka, pomidora i cebuli. Polewamy sosem czosnkowym i zawijamy w folię aluminiową. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)