Dzisiaj będzie trochę na temat kaszy, którą uwielbiam. Już dawno ziemniaki zastąpiłam kaszami, eksperymentuje cały czas z kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kuskus i manną. Uważa, że tak jest o wiele zdrowiej, a kasze mogą być na prawdę przepyszne. Warto wspomnieć, że kasze mają wiele zalet zdrowotnych, a także polecane są osobom zmagającym się z nadwagą. Przedstawię bardzo prosty i przyjemny przepis na naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej.
Potrzebujemy:
- kasza gryczana niepalona 1 szklanka
- woda
- masło migdałowe prażone
- sól
Jak widzicie ilość składników jest niewielka, tak więc danie nie będzie nas dużo kosztowało. Naszą kaszę gryczaną zalewamy wodą, tak aby woda zakryła całą kaszę i zostawiamy na 24 godziny aby się dobrze wymoczyła. Kiedy kasza jest już wymoczona odlewamy wodę i dokładnie przepłukujemy kaszę. Teraz kaszę znowu zalewamy wodą tak aby była nią przykryta, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Ciasto naleśnikowe jest już gotowe, smażymy z obu stron aż się zarumieni. Naleśniki smarujemy masłem migdałowym i możemy wcinać, smacznie i zdrowo:) Masło migdałowe można także zastąpić masłem sezamowym, dżemem czy serkiem twarogowym.
Nigdy nie robiłam takich naleśników, świetny przepis:)
OdpowiedzUsuń