czwartek, 28 maja 2015

Kasza gryczana niepalona - robimy naleśniki





Dzisiaj będzie trochę na temat kaszy, którą uwielbiam. Już dawno ziemniaki zastąpiłam kaszami, eksperymentuje cały czas z kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kuskus i manną. Uważa, że tak jest o wiele zdrowiej, a kasze mogą być na prawdę przepyszne.  Warto wspomnieć, że kasze mają wiele zalet zdrowotnych, a także polecane są osobom zmagającym się z nadwagą. Przedstawię bardzo prosty i przyjemny przepis na naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej.




Potrzebujemy:
  • kasza gryczana niepalona 1 szklanka
  • woda 
  • masło migdałowe prażone
  • sól
Jak widzicie ilość składników jest niewielka,  tak więc danie nie będzie nas dużo kosztowało. Naszą kaszę gryczaną zalewamy wodą, tak aby woda zakryła całą kaszę i zostawiamy na 24 godziny aby się dobrze wymoczyła. Kiedy kasza jest już wymoczona odlewamy wodę i dokładnie przepłukujemy kaszę. Teraz kaszę znowu zalewamy wodą tak aby była nią przykryta, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Ciasto naleśnikowe jest już gotowe, smażymy z obu stron aż się zarumieni. Naleśniki smarujemy masłem migdałowym i możemy wcinać, smacznie i zdrowo:) Masło migdałowe można także zastąpić masłem sezamowym, dżemem czy serkiem twarogowym.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam takich naleśników, świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze. Motywuje mnie to do dalszego pisania :)